Program

Engleski jezik

Mala grupa

Mala grupa na programu engleskog jezika će kroz trajanje programa u igri savladati pojmove iz okoline na engleskom jeziku; hrana i piće, brojevi do 20, odjeća, obuća, životinje, boje.
Nastava će se održavati kroz igru (simulacija restorana, zoološkog vrta, kupnje odjeće i obuće, bojanja i crtanja po zadanoj tematici, izrade mentalnih mapa, igre s kartama u bojama, brojanja izloženih predmeta i slično). Djeca će kroz razne zadatke učiti i ponavljati zadane pojmove na engleskom jeziku te stjecati naviku korištenja engleskih pojmova u imenovanju predmeta, govornom izražavanju i pisanju. Mlađi polaznici (dob 3-4 godine) će se upoznavati s osnovnim pojmovima kroz igru, bojanje, simulaciju kraćih situacija (igre uloga – kupnja u trgovini, dolazak u restoran, zoološki vrt, slaganje kocki u bojama, igre memorije i slično).

Polaznici u dobi od 5-7 godina će intenzivnije upoznavati pojmove, vježbati pisanje i sukladno programu engleskog jezika za prvi razred, učiti potrebne teme (kućanstvo, boje, brojevi, čitanje, grad, mjeseci u godini). Jedan dio nastave će uvijek biti posvećen upoznavanjem učenika sa razlikama u izgovoru i pisanju engleskih pojmova, koji djeci predstavlja najveći problem u počecima učenju jezika. Svakoj idućoj etapi u nastavi prethoditi će ponavljanje naučenog.

Cilj programa

Priprema djece za početak učenja engleskog jezika u školi, samostalnost u radu i aktivno razmišljanje u simulacijama. Upotrebom jednostavnih izraza za svakodnevne situacije, engleski jezik će polaznicima postati prihvatljiv način izražavanja i učenja, te će izbjeći šok i otpor prema novom jeziku u školi.

Velika grupa

Program engleskog jezika za stariju grupu je u potpunosti usklađen sa školskim programom uz proširenje gradivom koje polaznike očekuje u daljnjem obrazovanju. Polaznici će kroz igre nadopunjavanja rečenica u tekstu, malih natjecanja, križaljki, igrama memorije, povezivanjem slika i pojmova, manjim dijalozima i igrokazima savladati složenije pojmove i proširiti svoj vokabular. Učenici će kroz različite pitalice, glumu, rebuse, asocijacije, zagonetke, pričanje priča, naučiti aktivno razmišljati i proširiti brzinu reakcije na zadatke.

Osim proširenja vokabulara, učenici će naučiti izražavati raspoloženje i vlastito mišljenje kroz pisane sastavke ili dijalog. Svakoj idućoj etapi u nastavi prethoditi će ponavljanje naučenog.

Cilj programa

Učenici kroz program lakše stječu znanje korisno za lakše praćenje nastavnog programa, pripremaju se za gradivo koje ih očekuje u daljnjem obrazovanju i ponavljaju naučeno na svakom satu.

Matematika i logika

Mala grupa

Najmlađi učenici će kroz razne simulacije (igre trgovine, pripremanja hrane i pića sa sastojcima) učiti zbrajanje i oduzimanje do 5, a kasnije do 10. Igre za učenje matematike obuhvaćati će simulacije trgovine, posuđivanja predmeta, slaganja kockica i razmjene igračaka. Za razvoj logike koristiti će se igre poput prepoznavanja geometrijskih likova, nastavljanje nizova, odnosa i veličina, didaktičke igre, puzzle s brojevima i crtanim likovima. Osim početnog znanja matematike, djeca će spoznati važnost dijeljenja predmeta. Svakoj idućoj etapi u nastavi prethoditi će ponavljanje naučenog.

Velika grupa

Učenici školarci će učiti operacije zbrajanja i oduzimanja iz tekstualnih zadataka, popunjavanja križaljki, sastavljanje vlastitih zadataka uz pomoć odgojiteljice, malih kvizova i natjecanja, igre memorije, brze matematike i slično.

Osim individualnog rada, učenici će i timski raditi na određenim zadacima snalaženja i izrade vlastitih zadataka. Osim matematičko-logičkog razmišljanja, djeca će spoznati važnost timskog rada koji će ih pratiti u daljnjim aktivnostima. Svakoj idućoj etapi u nastavi prethoditi će ponavljanje naučenog.

Cilj programa

Uz ovakav način učenja, djeca će zavoljeti matematiku jer će je povezivati s igrom, a kroz program edukativne igraonice će steći potrebno znanje za praćenje nastavnog programa. S obzirom da su svi programi povezani, učenici će ponavljati naučeno kroz sve programe i na taj način utvrditi gradivo.

Informatika

Mala grupa

Najmlađi učenici kroz program informatike razvijaju pažnju i percepciju, upoznaju računalo, laptop i tablet. Kroz upoznavanje sa sastavnicama računala (tipkovnica, miš), razvijaju motoriku i kreativno razmišljanje kroz igre na računalu i tabletu.
Mlađi polaznici će kroz edukativne aplikacije učiti boje, engleski jezik, brojeve i slaganje mentalne mape. Svakoj idućoj etapi u nastavi prethoditi će ponavljanje naučenog.

Velika grupa

Stariji polaznici će osim igara na računalu upoznati određene pojmove (radna površina, ikone, internet), učiti će mijenjati pozadinu, spremati i brisati datoteke, pohraniti ih na USB i slične medije pohrane. Skupina od 9 i 10 godina će upoznati najvažnije programe Office paketa, Word, Excel i Powerpoint.

Djeca će kroz program informatike koristiti edukativne igre, memory, korištenje tipkovnice i miša te naprednijih tehnika.

Tablet računala će djeci poslužiti za učenje i igru, upoznavanje s video sadržajima i prezentacijom. Svakoj idućoj etapi u nastavi prethoditi će ponavljanje naučenog.

Glazbeni i kreativnost

Mala grupa

Najmlađi učenici će na programu kreativnosti upoznati metode kreativnog izražavanja (boje, kolaž papir, plastelin, izrada jednostavnijih predmeta od papira). Glazbeno izražavanje za najmlađe obuhvaćati će pjesmu, ples, recitacije i igrokaze u svrhu poticanja pozitivnog raspoloženja kod djece. Ovaj program sadržava i pedagošku komponentu; međusobno prihvaćanje, toleranciju, suzbijanje agresivnog ponašanja i strpljenje. Kroz pričanje i izmišljanje priča, potiče se dječja mašta i samopouzdanje. Svakoj idućoj etapi u nastavi prethoditi će ponavljanje naučenog.
Djeca će vježbama disanja postići relaksaciju, a time se postiže i prevencija anksioznosti.

Velika grupa

Starija grupa će na ovom programu kroz pjesmu, ples i igrokaze kombinirati strani jezik kao ponavljanje usvojenih riječi. Djeca će steći osjećam za ritam, intonaciju, improvizaciju glazbenih djela na stranom jeziku, analizu glazbe i skupne izvedbe – timski rad.

Kroz slušanje glazbe, djeca će učiti izražavati osjećaje i prepoznavati emocije koje sadržavaju skladbe. Kroz vježbe slušanja, učenici će razvijati koncentraciju i oštriti specifikacije zvuka. Kroz simulaciju telefonskog razgovora i dozivanje (igre lovca, igre jeke) će djeci postati jasno da je slušanje vrlo važan čimbenik za izvršavanje zadanih zadataka. Likovna radionica će djecu naučiti pravilno koristiti likovni pribor (tempere, masne bojice, drvene bojice, kolaž, mozaik od raznih predmeta).

Svakoj idućoj etapi u nastavi prethoditi će ponavljanje naučenog.

Cilj programa

Kroz program učenici će savladati sposobnost slušanja, razgovjetnog govora, umjetničkog izražavanja, javni nastup, prezentacijske vještine i uvažavanje druge djece. Kroz igre vježbamo strpljenje, izražavanje i kreativnost. Učenici će učiti izražavati kritičko mišljenje i argumentirati navedeno.

Učenici će biti samostalni u radu s likovnim priborom, glazbenim izražavanjem i bez ustručavanja javno izlagati svoje mišljenje.